WQs affärsidé
WQ erbjuder förändrings-ledning för att utveckla företag och organisationer mot nya mål.Inledning
Om WQ
Tjänster
Kunder och resultat
Begreppsguide
Kontakt
En projekt som förändrade sättet att tänka

Swedish Match pensionskassor PSA och PSF har 3 600 medlemmar. De stod 2004 inför förändringen att byta ut det befintliga pensions-administrationssystemet och lägga ut administrationen på Skandikon; de skulle alltså i grunden förändra det mest centrala systemet i hela verksamheten. WQ fick uppdraget att leda Övergångsprojektet.

– Vi har haft ett mycket gott samarbete med WQ. Jag är djupt imponerade av hur strukturerade de är. WQ var även krävande mot oss och följde upp sådant vi kommit överens om. Det som sagts blir gjort, berättar VD Göran Hammarberg.

Övergångsprojektet innebar bland annat en kartläggning av verksamheten, importera data från Pensionskassornas befintliga system och att stödja PSA och PSF i rollen som kvalificerad beställare.

-Under hela processen så anpassade WQ sitt arbete till en användarvänlig nivå. Vi inom pensionskassornas administration är inte dataexperter, men med WQ:s sätt att arbeta har vi hela tiden känt att vi har haft en bra dialog i alla faser av arbetet.

När en organisation står inför en teknisk förändring som påverkar kärnverksamheten finns det många aspekter utöver de tekniska som påverkar hur framgångsrik förändringen blir. Göran Hammarberg beskriver samarbetet med WQ;

- Det sätt som Övergångsprojektet drivits på har inneburit att personalen är mer förändringsbenägen än de var för ett år sedan. De har större respekt för att ge sig in i ett sådant här projekt och mer positiva till att göra förändringar. Det har helt enkelt fört med sig ett nytt sätt att tänka.